75 Ballen

Er bestaan meerdere varianten van het bingospel. Eén van die varianten is de bingo met 75 ballen, in het Engels ‘75 Ball Bingo’ genoemd. Zoals je vast wel kunt raden wordt dit spel met 75 ballen gespeeld. Er zijn ook andere variaties, zoals 90 Ball Bingo, waar met 90 ballen gespeeld wordt. Er zijn verder ook nog spellen met 30 of 80 ballen. Lees hier meer over 75 Ballen Bingo.

Hoe werkt het spel?

Iemand draait een metalen bingomolen rond, net zo lang tot er één van de 75 balletjes uit valt. Het nummer wat op dat balletje staat wordt omgeroepen. Iedereen die dat nummer op zijn bingokaart heeft staan, kruist het nummer aan. Dit herhaalt zich net zo lang totdat iemand een horizontale of verticale rij heeft, of de kaart helemaal vol heeft. Dit is afhankelijk van de soort ronde die gespeeld wordt. Degene roept dan hard ‘Bingo!’ door de zaal. Zijn of haar bingokaart wordt gecontroleerd en als het klopt, heeft degene gewonnen!

Speelballen en nummers

In Amerika is bingo razend populair, de deelnemers strijden daar in veel gevallen om torenhoge geldprijzen. De meest gespeelde bingo variant in de Verenigde Staten is die met 75 speelballen. Deze 75 nummers worden bij dit spel opgedeeld in vijf groepen.

  • Groep 1: B – nummers 1 tot en met 15
  • Groep 2: I – nummers 16 tot en met 30
  • Groep 3: N – nummers 31 tot en met 45
  • Groep 4: G – nummers 46 tot en met 60
  • Groep 5: O – nummers 61 tot en met 75

Dabben

De speciale bingo-stift die veel professionals gebruiken tijdens het bingospelen, heet een ‘dabber’. Deze stift wordt gebruikt om de hokjes van de getallen die zijn omgeroepen aan te kruisen. Dit aankruisen wordt ‘dabben’ genoemd. Vaak heeft de inkt van deze stiften een felle rode of roze kleur, zodat het goed te zien is. Hierdoor is het meteen duidelijk of je een bingo hebt of niet!s.

75 ballen online spelen

Als je online bingo gaat spelen, kun je kiezen of je de computer automatisch jouw getallen laat afstrepen, of dat je het zelf wilt bijhouden. Zelf bijhouden vraagt natuurlijk wat meer aandacht en concentratie vanuit jouw kant, maar dat maakt spel wel een stukje interactiever. Het is maar net wat jij fijn vindt. Als je met heel veel bingokaarten tegelijkertijd gaat spelen, kan het wel veel meer rust geven om het dabben door de computer te laten doen.